Comunicat de presă – Scădere consistentă a numarului de turiști moldoveni în România

  • 0

Comunicat de presă – Scădere consistentă a numarului de turiști moldoveni în România

Category : Acasă

Federația de Promovare a​ Turismului din Moldova (FPTM) și Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din Romania ( FAPT) – organizații Partenere oficial prin Alianța semnată la 12 noiembrie 2015 – anunță scăderea cu 25-30% a numărului de turiști moldoveni care s-au aflat în vacanță în destinațiile din Romania pentru petrecerea sărbătorilor de rit vechi.

Estimăm prezența a cca 11 – 12.000 turiști moldoveni în stațiunile montane din Romania în intervalul 1 decembrie – 10 ianuarie 2015. Topul preferințelor turiștilor moldoveni situează stațiunile românești: Poiana Brașov, Predeal, Sinaia pe primele trei pozitii, imediat după acestea însă urmează destinații ca Bansko (Bulgaria), Viena (Austria), Cortina D’Ampezzo (Italia), și se constată revenirea cererii către Bucovel (Ucraina), datorită prețurilor scăzute și ofertelor promovate în Republica Moldova. 

Cauzele acestei scăderi consistente cu privire la vacanțele în Romania sunt legate de accentuarea crizei politice și economice din Moldova (care a redus cererea de vacanțe pentru moldoveni), de liberalizarea circulației turistice pentru cetățenii moldoveni (care pot călători în U.E. fară viză, ceea ce i-a determinat să aleagă și alte destinații europene, în afară de Romania), dar mai ales de absența promovării României ca destinație în Moldova.

Declarație Alexandru Filipschi, Președinte Federația de Promovare a Turismului din Moldova:  „De-a lungul ultimilor trei ani am tot solicitat autorităților publice care coordonează turismul din Romania sa se implice în promovarea destinațiilor românești pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum de ani buni o fac alte state. Absența promovării destinațiilor românești pe piața din Republica Moldova, în contextul politic actual, a dus la scăderea drastică a numărului de turiști moldoveni (cca 30%) în zona montană românească, fapt observat cu ochiul liber în acest sezon. Asta chiar dacă unele surse media românești din varii motive au prezentat o pseudoprezență a turiștilor moldoveni, ruși și ucraineni. Problemele legate de trecerea frontierei de-a lungul ultimilor ani își spun de asemenea cuvântul, pentru ca staționarea de câte șase ore în vamă a unui autocar cu turiști moldoveni  (minim 15 de autocare zilnic în perioada 02 – 06 ianuarie a fiecărui an!) face ca dorința turiștilor de a ajunge în vacanță la munte in Romania să scadă, sau mai rău să dispară. Continuăm parteneriatul cu Federația de Promovare din Romania ( FAPT) si vom cere autorităților române simplificarea procedurilor de control de frontieră pentru turiștii moldoveni. Mai mult, vom continua să solicităm autorităților române să demareze, în sfârșit, o campanie de promovare pe Moldova, dar am înțeles că nu există buget în acest sens. Este regretabil că Romania nu se promovează în Moldova!„

Declarație Corina Martin, Presedinte FAPT : “ Indiferent de efectele crizei cu care se confruntă bugetele de vacanță ale moldovenilor, România a scăzut consistent și îngrijorător în preferințele de vacanță ale turiștilor moldoveni, și aceasta este o consecință directă a absenței promovării destinațiilor românești pe piața din Moldova. În ultimii 6 ani, ANAT și mai ales Federația de Promovare Turistica din România au dus o campanie continuă de promovare a destinațiilor românești către agențiile de turism și turiștii moldoveni, împreună cu Federația de Promovare a Turismului din Moldova. De exemplu, Asociațiile de Promovare Litoral – Delta Dunării, Bucovina, Rașnov, Brașov și Prahova au derulat acțiuni și campanii de promovare către această piață – pe care o considerăm strategică pentru Romania. În urma unor asemenea acțiuni de promovare, numărul turiștilor moldoveni care au ales Litoralul Romanesc în vara 2015, a crescut consistent. Din păcate, Autoritatea Naționala de Turism nu a reușit șă deruleze nici o campanie de promovare pe Moldova de mai multi ani, iar prin simpla participare de 3-4 zile la Expoziția de Turism din Moldova, nu ai cum să obții alte rezultate în afară de acela de a bifa prezența la un Târg. Considerăm ca inacceptabilă lipsa unei strategii si a rezultatelor în promovarea României ca destinație de vacanta pe piața vecină și prietenă, în comparație cu eforturile de promovare pe care continua să le facă Bulgaria, Turcia și alte destinații concurente.”


Facebook

Calendar

martie, 2018
L Ma Mi J V S D
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031